Tort Dacquoise
Desery z bezą? Wykonanie – proste i niedrogie. Za to efekt, jaki dzięki niej osiągniesz, niezapomniany.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 160°C. Na dwóch arkuszach pergaminu odrysuj duży talerz. Pergaminem wyłóż duże formy z piekarnika.
2. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Po minucie wyłącz mikser. Wrzuć posiekane orzechy, wymieszaj szpatułką. Masę podziel na pół i wyłóż na przygotowane okręgi.
3. Formy wstaw do piekarnika, od razu zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz 90 minut z funkcją termoobiegu. Studź w uchylonym piekarniku.
4. Zimną kremówkę ubij, połącz z mascarpone, cukrem pudrem i masą kajmakową. Na koniec dodaj posiekane orzechy i daktyle. Wymieszaj. Przełóż kremem wystudzone blaty. Podawaj.
Zobacz także: