Tort Dacquoise

Desery z bezą? Wykonanie – proste i niedrogie. Za to efekt, jaki dzięki niej osiągniesz, niezapomniany.

Przepis na efektowny i niesamowicie smaczny tort z bezą
Przepis na efektowny i niesamowicie smaczny tort z bezą123RF/PICSEL

Składniki

na blaty bezowe

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • garść orzechów pekan lub włoskich

na krem

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki 30 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masy kajmakowej
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 daktyli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do 160°C. Na dwóch arkuszach pergaminu odrysuj duży talerz. Pergaminem wyłóż duże formy z piekarnika.

2. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Po minucie wyłącz mikser. Wrzuć posiekane orzechy, wymieszaj szpatułką. Masę podziel na pół i wyłóż na przygotowane okręgi.

3. Formy wstaw do piekarnika, od razu zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz 90 minut z funkcją termoobiegu. Studź w uchylonym piekarniku.

4. Zimną kremówkę ubij, połącz z mascarpone, cukrem pudrem i masą kajmakową. Na koniec dodaj posiekane orzechy i daktyle. Wymieszaj. Przełóż kremem wystudzone blaty. Podawaj.

Zobacz także:

Tort czekoladowy z kremem na bazie mascarpone i świeżymi owocamiStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas