Składniki:
Ciasto:
2 jajka
75 g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kiwi:
750 g kiwi
0,25 l soku winogronowego
2 łyżki skrobi
Sok i skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki cukru
3 łyżki likieru kiwi
Krem:
5 płatów żelatyny
2 jajka
2 łyżki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
300 g jogurtu naturalnego
500 g mascarpone
50 g czekolady
Jajka rozdzielić. Białka ubić z łyżką zimnej wody, dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i również wmieszać. Okrągłą formę (26 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, piec w temp 175 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć, odstawić na 10 minut, następnie uwolnić z formy.
Kiwi obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. 4 łyżki soku zmieszać ze skrobią, pozostały sok, wraz sokiem cytrynowym, skórką z cytryny i cukrem zagotować, dodać likier i rozmieszaną skrobię. Zagotować, cały czas mieszając, dodać pokrojone kiwi. Ciasto umieścić w pierścieniu i nałożyć gorącą masę owocową. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodac jogurt, dodac odciśniętą i roztopioną żelatynę, dodać mascarpone i mocno ubić. Wmieszać pianę z bialek. Krem nałożyć na ciasto i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Dekorować roztopioną czekoladą.