Tort makaronowy na sposób boloński
Danie idealne na rodzinny obiad albo ciepłą kolację.
Składniki
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 30 dag makaronu spaghetti lub penne
- 10 dag zielonego groszku (z puszki albo mrożonego)
- 3 pomidory
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 5 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- suszone zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidory umyj, usuń środki z pestkami,miąższ pokrój w kosteczkę. Marchewki i cebulę obierz, potnij na drobne kawałki.Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso z marchewką i cebulą. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potem do mięsnej masy dodaj pokrojone pomidory i groszek.
Jajka roztrzep wraz z mlekiem.Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem albo wyłóż folią aluminiową.Ułóż w niej na przemian: porcje makaronu oraz mięsnej masy z warzywami.Zalej masą jajeczną. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.
Tort makaronowy wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. Piecz przez 40-45 minut.
Zobacz także: