Tort makaronowy na sposób boloński

Danie idealne na rodzinny obiad albo ciepłą kolację.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 30 dag makaronu spaghetti lub penne
  • 10 dag zielonego groszku (z puszki albo mrożonego)
  • 3 pomidory
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 5 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • suszone zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
1 min
6 porcji

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidory umyj, usuń środki z pestkami,miąższ pokrój w kosteczkę. Marchewki i cebulę obierz, potnij na drobne kawałki.Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso z marchewką i cebulą. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potem do mięsnej masy dodaj pokrojone pomidory i groszek.

Jajka roztrzep wraz z mlekiem.Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem albo wyłóż folią aluminiową.Ułóż w niej na przemian: porcje makaronu oraz mięsnej masy z warzywami.Zalej masą jajeczną. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.

Tort makaronowy wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. Piecz przez 40-45 minut.

Zobacz także:

Przedpremierowy fragment trzeciego odcinka "Ameryka Express"materiały prasowe
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas