Tort makaronowy na sposób boloński
Danie idealne na rodzinny obiad albo ciepłą kolację.
Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidory umyj, usuń środki z pestkami,miąższ pokrój w kosteczkę. Marchewki i cebulę obierz, potnij na drobne kawałki.Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso z marchewką i cebulą. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potem do mięsnej masy dodaj pokrojone pomidory i groszek.
Jajka roztrzep wraz z mlekiem.Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem albo wyłóż folią aluminiową.Ułóż w niej na przemian: porcje makaronu oraz mięsnej masy z warzywami.Zalej masą jajeczną. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.
Tort makaronowy wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. Piecz przez 40-45 minut.
Zobacz także: