Tort makowy w polewie z białej czekolady
Bez niego nie może odbyć się żadna ważna uroczystość. Dołóż starań, by wyglądał właśnie tak okazale.
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku i mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
2. Mąkę i proszek do pieczenia połącz z makiem. Wsyp porcjami do ubitej masy. Na koniec wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj. Masę wylej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekrój na trzy równe krążki.
3. Zagotuj połowę mleka, a w reszcie rozmieszaj budynie. Wlej je do gotującego się mleka i odstaw. Gdy wystygną, dodaj utarte masło.
4. Kremem przełóż placki ciasta i posmaruj nim także górę i boki tortu. Schłodzony polej rozpuszczoną czekoladą i oprósz makiem. Wstaw do lodówki. W zastygającą masę wetknij plasterki pomarańczy i odstaw, aby całość dobrze stężała.
Zobacz także: