Reklama

Tort makowy z białą czekoladą

By czekolada się nie przypaliła, rozpuść ją w kąpieli wodnej (ustaw miskę z połamaną tabliczką nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj) albo w kuchence mikrofalowej.

Składniki na biszkopt

  • 20 dag maku niebieskiego
  • 5 jajek
  • 12 dag mąki tortowej
  • 15 dag cukru pudru
  • po 2 łyżki mielonych migdałów i mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy
  • aromat migdałowy

Składniki na poncz

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki rumu

Składniki na krem

  • 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 1/2 małego słoika kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki

Składniki dekoracja

  • 2 polewy o smaku białej czekolady
  • wiórki czekolady

1. Żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno, dosypując porcjami cukier i dodając po 1 żółtku. Mąki przesiać, połączyć z migdałami, proszkiem do pieczenia i makiem. Suche składniki wymieszać z jajkami, dodać aromat, przelać  do tortownicy z kominem  wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45 min,  wystudzić, przekroić wzdłuż.

2. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami czekoladę, schłodzić. Rum wymieszać z wodą, połową nasączyć spód tortu. 

Reklama

3. Na spodzie rozsmarować dżem, a na nim rozłożyć schłodzony krem. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem, lekko docisnąć.

4. Tort wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, potem polać polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu i znów wstawić do lodówki.

5. Ciasto najlepiej schładzać przez całą noc. Przed  podaniem ozdobić wiórkami czekoladowymi.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy