Tort makowy z białą czekoladą

Mak i biała czekolada doskonale do siebie pasują
Mak i biała czekolada doskonale do siebie pasują123RF/PICSEL

Składniki

na biszkopt

  • 20 dag maku niebieskiego
  • 5 jajek
  • 12 dag mąki tortowej
  • 15 dag cukru pudru
  • po 2 łyżki mielonych migdałów i mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy
  • aromat migdałowy

na poncz

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki rumu

na krem

  • 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 1/2 małego słoika kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki

dekoracja

  • 2 polewy o smaku białej czekolady
  • wiórki czekolady
Gorąca czekoladaStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?