Tort naleśnikowy
Im wyższy tort, tym warstwy nadzienia powinny być cieńsze.
Przygotowanie:
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną, lśniącą pianę. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj żółtka, mleko, śmietankę, olej i wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na około 30 minut. Następnie usmaż naleśniki.
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzej mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do serka dodaj cukier, zmiksuj. Nie przerywając miksowania powoli wlewaj przestudzoną czekoladę. Miksuj, aż masa stanie się puszysta. Następnie wstaw ją do lodówki, by lekko stężała. Pozostałą śmietankę podgrzej.
Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Naleśniki układaj jeden na drugim, przekładając je masą serowo-czekoladową. Wierzch polej roztopioną czekoladą, posyp posiekanymi orzechami.
Rada: Do przełożenia można wykorzystać krem czekoladowy typu nutella, ulubiony dżem, konfitury lub budyń. Warto też łączyć kontrastowe smaki, np. jedna warstwa to słodki budyń czekoladowy, a druga - kwaskowaty dżem.
Przygotowanie: 90 minut
Porcja: 510 kilokalorii
Zobacz także: