Tort sękaczowy
Tradycyjne sękacze wymagają specjalnego urządzenia, ale podpowiemy ci, jak poradzić sobie mając do dyspozycji jedynie wzykły piekarnik
Składniki:
4 jajka
150 g masła
225 g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek likiery pomarańczowego
75 g skrobi
100 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
7 płatków żelatyny
3-4 pomarańcza
700 g śmietany
1 łyżka marmolady pomarańczowej
20 g posiekanych pistacji
Skorka z pomarańczy do dekoracji
3 jajka rozdzielić. Masło utrzeć dodając 150 g cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, żółtko, 2 łyżki likieru.
Skrobię, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodać do masy. Białka ubić z dodatkiem soli, wmieszać do ciasta. Okrągła formę (26 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 2 łyżki ciasta i piec przy włączonej funkcji "grill" 1-2 minuty. Nałożyć kolejne 2 łyżki ciasta i piec. W ten sposób zużyć resztę ciasta. Ciasto ostudzić, uwolnić z formy, zdjąć papier. Za pomocą pierścienia tortownicy (24 cm O) wyciąć równy krąg ciasta. ¾ odciętych brzegów pokroić w kostkę i skropić likierem, odstawić.
Wycięty krąg umieścić w pierścieniu.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pomarańcze wycisnąć, 300 ml soku posłodzić 75 g cukru. Żelatynę odcisnąć, roztopić i zmieszać z sokiem. Odstawić. Kiedy sok zacznie tężeć, ubić 500 g śmietany i wmieszać, dodać nasączone likierem kostki ciasta. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Pozostałe skrawki ciasta pokroić w romby i posmarować podgrzaną marmoladą. Tort uwolnić z formy. 200 g śmietany ubić. Tort dekorować bitą śmietaną, rombami z ciasta, siekanymi pistacjami i skórką pomarańczową.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta