Reklama

Tort z ajerkoniakiem

Odświętnie.

Składniki ciasto

  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy

Składniki krem

  • 300 ml mleka
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 250 g masła
  • 100 g mandarynek z puszki

Składniki wierzch

  • 200 g mleka w proszku
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wody

 1. Ubij białka. Dodawaj cukier i żółtka, cały czas ubijając. Na koniec dodaj mąkę, zmielone orzechy i wymieszaj. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy (24 cm). Piecz w 160 st. C ok. 45 minut.

Przestudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na trzy blaty.

2. Zagotuj krem z mleka, cukru i budyniu w proszku, ostudź stale mieszając. Dodaj ajerkoniak, pokrojone na kawałki masło. Zmiksuj na gładki krem. Podziel go na trzy części. Do dwóch dodaj odcedzone mandarynki, wymieszaj i posmaruj kremem dwa blaty, a następnie ułóż je na sobie. Połóż na wierzch trzeci blat i wstaw tort do lodówki, by stężał.

Reklama

3. Przesiej mleko w proszku i cukier puder. Dodaj miód, wodę. Zagnieć plastyczną masę. Rozwałkuj ją na blacie posypanym cukrem pudrem na cienki placek.

 4. Cały tort posmaruj pozostałym kremem i obłóż masą. Z resztek wymodeluj krawędź wokół tortu. Przed podaniem udekoruj czekoladowymi gwiazdkami.


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy