Tort z musem czekoladowym
Lekki tort o rozkosznie czekoladowym smaku.
Składniki:
8 jaj
Szczypta soli
200 g cukru
90 g mąki
60 g skrobi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9 płatów białej żelatyny
300 g gorzkiej czekolady
3 łyżki koniaku
400 g śmietany 30 proc.
50 g morelowej konfitury
100 g mlecznej czekolady
50 g białej
3 opakowania rurek
14 białych minitrufli
3 jajka rozdzielić. Białka ubić z 3 łyżkami wody i solą. Stopniowo dosypywać 120 g cukru.
Dodać żółtka. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta. Okrągłą formę (24 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Ciasto uwolnić z formy, ostudzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli. Pozostałe jajka i cukier ubić, powoli dodawać roztopioną czekoladę i koniak. Żelatynę odcisnąć, roztopić, dodać do masy, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić i gdy masa zacznie tężeć, wmieszać.
Ciasto przekroić w poprzek. Spód umieścić w pierścieniu, posmarować połową konfitury, nałożyć krem. Drugi blat ciasta również posmarować konfiturą i nałożyć na masę (konfiturą do masy).
Tort odstawić w chłodne miejsce na noc. Uwolnić z pierścienia. Mleczną i białą czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli (osobno). Rurki zanurzać w czekoladzie i przyklejać do brzegów ciasta. Pozostałą czekoladą oraz minitruflami dekorować tort.