Tort z truskawkami
Sposób przygotowania:
1. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i 2 łyżkami zimnej wody. Ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier i cukier wanilinowy. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Porcjami wsypuj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 20-25 minut w 175°C. Biszkopt wyjmij z tortownicy. Po wystudzeniu rozkrój na 2 blaty.
2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Odłóż 8-10 truskawek do dekoracji. Od pozostałych odetnij szypułki wraz z cieniutkim plasterkiem owocu (łatwiej będzie pionowo je ustawić). Spodni biszkoptowy blat ułóż na dnie tortownicy. Ustaw na nim truskawki - czubkami do góry.
3. Przygotuj krem: mascarpone wymieszaj z jogurtem, cukrem i sokiem z cytryny. Spęczniałą żelatynę stop, podgrzewając na małym ogniu. Dodaj do niej mleko. Wlej do masy serowo-jogurtowej. Krem rozsmaruj na truskawkach w tortownicy. Przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
4. Czekoladę zeskrob nożem szczelinowym na grube wiórki. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni. Odłożone truskawki pokrój na połówki. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko, wystudź. Śmietanę ubij na sztywno. Połową posmaruj wierzch i bok tortu. Resztę bitej śmietany wymieszaj z dżemem. Przełóż do szprycy i na wierzchu tortu zrób dekoracyjny wzorek, wyciskając krem przez szprycę. Tort udekoruj wiórkami czekolady, płatkami migdałów i truskawkami.
Zobacz także: