Reklama

Tortelli z gruszką i serem

Tortelli to typowe, włoskie pierożki z nadzieniem. Dziś z wersji z gruszką i serami.

Składniki

  • ciasto na pierogi
  • 2 roztrzepane białka jajek

Składniki na farsz

  • 2 duże gruszki
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • pełna szklanka utartego parmezanu
  • łyżka bułki tartej
  • sól morska i pieprz

1. Gruszki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, zawiń w czystą ściereczkę i dokładnie odciśnij sok. Gruszkę wymieszaj ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. 

2. Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na bardzo cienki placek. Połowę każdego placka posmaruj białkiem i ułóż po łyżce nadzienia w odstępach około 3 cm od siebie. Przykryj drugą połową ciasta i dociśnij przestrzenie pomiędzy nadzieniem. Tortelli gotuj w osolonym wrzątku przez około 3 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy