Reklama

Reklama

Tortilla

Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.

Składniki

  • 4 spore ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w półplasterki o szerokości 3 mm. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej, przesmaż je, aż zmiękną, a następnie odcedź (olej zachowaj). W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem, dodaj ziemniaki i cebulę i odstaw na 10 minut.

Na patelni mocno rozgrzej olej, na którym wcześniej smażyły się ziemniaki i cebula. Wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu 10 minut, uważając, żeby danie nie przywarło (możesz od czasu do czasu delikatnie poruszać patelnią). Odwróć tortillę za pomocą talerza: przytrzymaj go nad patelnią, szybko odwróć ją tak, aby tortilla ułożyła się na talerzu do góry nogami, następnie ponownie rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i delikatnie zsuń na nią tortillę. Smaż przez kilka minut, do ścięcia się jajek. Możesz jeść gorącą, ale świetnie smakuje letnia. Znakomita z sosem pomidorowym.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy