Tortille na piknik?
Tortille z kotlecikami i sałatką. Możesz po prostu wziąć kabanosy i jajka na twardo, ale to danie zrobi większe wrażenie! Smakuje niemal każdemu.
Mięso rozdrobnić widelcem, dodać musztardę, doprawić solą, chili, oregano, wymieszać, schłodzić w lodówce. Uformować z mięsa płaskie kotleciki i przełożyć je na posmarowaną łyżką oliwy folię aluminiową.
Piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić. Cebulę pokroić w pierścionki, ogórek w kostkę, pomidorki przekroić na pół, kukurydzę osączyć z zalewy, sałatę opłukać, osuszyć. Warzywa (bez sałaty) wymieszać w misce, skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić, wymieszać.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, doprawić. Tortille odgrzać z obu stron na suchej patelni. Na każdym placku ułożyć po liściu sałaty, po kotleciku i porcję sałatki warzywnej. Polać sosem jogurtowym. Posypać tartym serem. Tortille ciasno zwinąć.
Składniki
- 10 tortilli
- 60 dag mielonej wołowiny
- 30 dag pomidorków cherry
- 2 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- 1 sałata
- 1 cebula
- 10 dag tartego żółtego sera
- 1 cytryna
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- sól
- chili
- oregano
Zobacz także: