Tortille omletowe z guacamole
Propozycja na śniadanie.

Składniki
- 1 jajko
- 1 łyżka otrąb gryczanych
- ½ szklanki szpinaku/posiekanej natki
- ½ małego awokado
- 1 mały ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 pomidor
- sól himalajska, pieprz
- 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
Przygotowanie:
Awokado rozgniatamy z wyciśniętym czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz pokrojoną bazylią. Jajko mieszamy trzepaczką, dodajemy posiekaną zieleninę, szczyptę soli i pieprzu oraz otręby. Wlewamy masę na patelnię z oliwą/olejem i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, żeby omlet ściął się bez przewracania. Gotowy placek smarujemy pastą z awokado i układamy plastry pomidora oraz świeżą bazylię. Zwijamy omlet. Podajemy z dowolnymi warzywami, np. rzodkiewkami, pomidorami, ogórkami kiszonymi.

Zobacz także: