Tortowe sekrety
Oto triki, które mogą się przydać przy przygotowywaniu tortów.
Gdy lukier jest rzadki
Lukier do ozdobienia tortu wyszedł ci za rzadki? Rozmieszaj go z kilkoma kroplami białka. Aby lukier był słodki, ale też aromatyczny, dodaj do cukru pudru nieco soku z pomarańczy lub cytryny.
Na boki
Jeśli zabrakło nam siekanych orzechów czy migdałowych płatków do obsypania boków tortu, możemy wykorzystać wiórki kokosowe lub... okruszki biszkoptów.
Przełamie smak masła
Maślane kremy do przekładania tortu wzbogaca się łyżką czystego spirytusu. Dzięki temu smak masła w kremie nie jest wyczuwalny.
Pod polewą
Polewę łatwiej rozsmarować na torcie, jeśli zostanie rozrobiona gorącą wodą. By polewa nie wsiąkała w ciasto, uprzednio posmaruj je cienką warstwą lekko podgrzanej marmolady.
O nasączaniu blatów
Aby tort był pożądanie wilgotny, biszkopt (przestudzony) przecina się wzdłuż na na 2-3 blaty i nasącza syropem (z cukru i kilku kropli aromatu) lub ponczem (z ochłodzonego naparu kawowego). Blaty bezowe i kruche piecze się każdy z osobna i nie nasącza się ich!
Zobacz także: