Reklama

Tortowe sekrety

Oto triki, które mogą się przydać przy przygotowywaniu tortów.

Gdy lukier jest rzadki

Lukier do ozdobienia tortu wyszedł ci za rzadki? Rozmieszaj go z kilkoma kroplami białka. Aby lukier był słodki, ale też aromatyczny, dodaj do cukru pudru nieco soku z pomarańczy lub cytryny.

Na boki

Jeśli zabrakło nam siekanych orzechów czy migdałowych płatków do obsypania boków tortu, możemy wykorzystać wiórki kokosowe lub... okruszki biszkoptów.

Przełamie smak masła

Maślane kremy do przekładania tortu wzbogaca się łyżką czystego spirytusu. Dzięki temu smak masła w kremie nie jest wyczuwalny.

Reklama

Pod polewą

Polewę łatwiej rozsmarować na torcie, jeśli zostanie rozrobiona gorącą wodą. By polewa nie wsiąkała w ciasto, uprzednio posmaruj je cienką warstwą lekko podgrzanej marmolady.

O nasączaniu blatów

Aby tort był pożądanie wilgotny, biszkopt (przestudzony) przecina się wzdłuż na na 2-3 blaty i nasącza syropem (z cukru i kilku kropli aromatu) lub ponczem (z ochłodzonego naparu kawowego). Blaty bezowe i kruche piecze się każdy z osobna i nie nasącza się ich!

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy