Torty marzeń
Smakołyki, bez których nie mogą się odbyć żadne podniosłe uroczystości. Choć każda okazja jest dobra, żeby skosztować przynajmniej kawałek!
Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia połącz z suchym makiem. Wsyp porcjami do ubitej masy. Na koniec wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj. Masę wylej do tortownicy i piecz w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekrój na trzy równe krążki.
Zagotuj połowę mleka, a w reszcie rozmieszaj budynie. Wlej je do gotującego się mleka i odstaw do wystudzenia. Do zimnego budyniu dodaj utarte masło. Kremem przełóż krążki ciasta i posmaruj nim także górę i boki tortu. Schłodzony polej rozpuszczoną czekoladą i oprósz makiem. Wstaw do lodówki. W zastygającą masę wetknij plasterki pomarańczy i odstaw, aby całość dobrze stężała.
Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 2 zł
Kalorie: porcja 290 kcal
Białka ubij na sztywno. Porcjami wsyp cukier, a następnie dołóż żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksuj. Masę przełóż do tortownicy i piecz w temp. 170°C przez około 20-25 minut. Ostudź.
Krem: budynie ugotuj według przepisu. Masło utrzyj na puszystą masę i dodaj ostudzony budyń oraz miąższ z wanilii. Zmiksuj.
Biszkopt przekrój na pół. Na dolny placek połóż wiśnie i wyłóż porcję kremu. Przykryj drugim blatem. Wierzch tortu posmaruj kremem. Wygładź.
Następnie polej rozpuszczoną polewą czekoladową i posyp wiórkami czekoladowymi. Udekoruj wiśniami z nalewki.
Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 3 zł
Kalorie: porcja 320 kcal
Wszystkie składniki do ponczu połącz. Śmietanę ubij z cukrem pudrem.
Przygotuj krem. Żółtka i cukier utrzyj. Dodaj 50 ml mleka, mąkę i pastę z wanilii. Resztę mleka zagotuj, wlej masę żółtkową i gotuj, aż zgęstnieje.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Mieszając, dodaj cukier (łyżka po łyżce), po jednym żółtku oraz barwnik. Do masy wsyp obie mąki i całość delikatnie połącz.
Dwie tortownice o średnicy 23 cm wyłóż papierem i przełóż do nich ciasto. Piecz w temp. 160ºC przez 25 minut. Wystudzone biszkopty przekrój wzdłuż. Trzy blaty ułóż jeden na drugim i nożem wytnij kształt kopuły. Skrawki i czwarty blat pokrój w kostkę.
Na paterze ułóż pierwszy kawałek i nasącz go 1/3 ponczu. Posmaruj połową bitej śmietany i wyłóż warstwę kremu budyniowego (1/3 całości). Przykryj drugim kawałkiem, nasącz połową pozostałego ponczu i posmaruj resztą bitej śmietany, następnie wyłóż połowę pozostałego kremu. Na wierzchu ułóż ostatni blat i nasącz resztą ponczu. Cały tort wokół posmaruj cienką warstwą kremu budyniowego i przyklej do niego kosteczki biszkoptu. Schłodź.
Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 2,80 zł
Kalorie: porcja 320 kcal
Czytaj też: Doskonałe dania ze szpinakiem