Reklama

Reklama

​Tradycyjna potrawka z kurczaka (Chakhokhbili)

Chakhokhbili to po gruzińsku bażant, ale aby przygotować tę potrawę nie musimy wybierać się na polowanie. Tę tradycyjną potrawę przygotowuje się z kurczaka. Jak przygotować potrawkę z kurczaka Chakhokhbili?

Chakhokhbili to po gruzińsku bażant, ale aby przygotować tę potrawę nie musimy wybierać się na polowanie. Tę tradycyjną potrawę przygotowuje się z kurczaka. Jak przygotować potrawkę z kurczaka Chakhokhbili?


Tradycyjna potrawka z kurczaka (Chakhokhbili)

Składniki

  • 1,5-2 kg udek z kurczaka
  • 5-6 pomidorów
  • 3-4 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • bazylia do smaku
  • pietruszka do smaku
  • kolendra do smaku
  • ¼ łyżeczki szafranu
  • 1-2 łyżeczek chmeli-suneli
  • sól morska do smaku

Tradycyjna potrawka z kurczaka (Chakhokhbili) - wykonanie

 Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę:

Przygotowywanie tradycyjnej potrawki z kurczaka rozpoczynamy od posiekania ziół oraz pokrojenia cebuli w kostkę.

Na rozgrzanym maśle smażymy części kurczaka i dodajemy cebulę, pomidory i przyprawy. 

Zmniejszamy ogień i dodajemy drobno posiekany czosnek i zioła. Tradycyjną potrawkę z kurczaka (Chakhokhbili) gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut.

Sprawdź także przepis na potrawkę z kaszą gryczaną oraz piersi kurczaka w potrawce ze szpinakiem.

Reklama

Tu znajdziesz przepis na potrawkę z kalarepy, a także dowiesz się, jak zrobić cymes, czyli potrawkę z marchewki i rodzynków.

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy