Tradycyjna potrawka z kurczaka (Chakhokhbili)
Chakhokhbili to po gruzińsku bażant, ale aby przygotować tę potrawę nie musimy wybierać się na polowanie. Tę tradycyjną potrawę przygotowuje się z kurczaka. Jak przygotować potrawkę z kurczaka Chakhokhbili?
Tradycyjna potrawka z kurczaka (Chakhokhbili)
Składniki
- 1,5-2 kg udek z kurczaka
- 5-6 pomidorów
- 3-4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 40 g masła
- bazylia do smaku
- pietruszka do smaku
- kolendra do smaku
- ¼ łyżeczki szafranu
- 1-2 łyżeczek chmeli-suneli
- sól morska do smaku
Tradycyjna potrawka z kurczaka (Chakhokhbili) - wykonanie
Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę:
Przygotowywanie tradycyjnej potrawki z kurczaka rozpoczynamy od posiekania ziół oraz pokrojenia cebuli w kostkę.
Na rozgrzanym maśle smażymy części kurczaka i dodajemy cebulę, pomidory i przyprawy.
Zmniejszamy ogień i dodajemy drobno posiekany czosnek i zioła. Tradycyjną potrawkę z kurczaka (Chakhokhbili) gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut.
Sprawdź także przepis na potrawkę z kaszą gryczaną oraz piersi kurczaka w potrawce ze szpinakiem.
Tu znajdziesz przepis na potrawkę z kalarepy, a także dowiesz się, jak zrobić cymes, czyli potrawkę z marchewki i rodzynków.