Tradycyjne brioszki
Słynne bułeczki.

Składniki
- mąka / 500 g
- woda / 300 ml
- masło / 100 g
- jajka / 3 szt.
- Sól / 15 g
- cukier / 100 g
- drożdże / 20 g
- cynamon / 2 szczypty
- lawenda, opcjonalnie / 1 gałązka
Do miski z letnią wodą (100 ml) dodaj drożdże i odstaw na kilka minut. Rozmieszaj jajka. Wymieszaj mąkę z solą i 50 g cukru.
Zrób dołek na środku mieszanki. Dodaj jajka, drożdże i zmiękczone masło. Wyrób ciasto. Uformuj kulę, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Ponownie wyrób ciasto i odstaw jeszcze na godzinę.
Podgrzej 200 ml wody z pozostałym cukrem, dodaj cynamon i lawendę. Gotuj do rozpuszczenia cukru i odstaw.
Oddziel dziesiątą część ciasta i odłóż na bok. Z reszty uformuj kule równej wielkości. Dekoruj je małymi kulkami ciasta. Przenieś foremki z ciastem w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie piecz w 200 st. C przez 15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmaruj syropem.