Tradycyjne brytyjskie słodkie bułeczki
Idealne na śniadanie.
Składniki:
450 g białej mąki chlebowej
½ łyżeczki soli
1,5 łyżeczki mieszanych przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie)
50 g masła
50 g cukru pudru
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
210 ml letniego mleka
2 jajka (w tym jedno na krzyżyki)
100 g suszonych owoców
25 g skórek z cytrusów
Zwykła mąka - na krzyżyki
30 ml mleka
Przesiej mąkę, zmiel przyprawy. Połącz mąkę, sól, przyprawy. Zrób dołek, dodaj drożdże i cukier. Dodaj ubite jajko i cieple mleko. Wetrzyj masło palcami. Dodaj owoce i skórki z cytrusów. Uformuj kulę z ciasta i umieść w misce posmarowanej masłem. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie ugnieć ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj z nich kulki, lekko spłaszcz. Odstaw na 5-10 minut.
Podgrzej mleko z cukrem na polewę. Zmieszaj jajko i mąkę na sztywną masę na krzyżyki. Umieść bułeczki na posmarowanej masłem blasze. Nałóż masę na krzyżyki do strzykawki cukierniczej. Zrób krzyżyki na każdej bułce.