Tradycyjne kluski śląskie

Kluski zwykle podaje się do mięsa z sosem, ale są też pyszne same – wtedy warto okrasić je skwarkami z boczku.

Tradycyjne kluski śląskie
Tradycyjne kluski śląskie123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • olej
  • sól

1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić, przecisnąć przez praskę. Całkowicie ostudzić. Przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać tyle mąki, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki, całość zagnieść na jednolite ciasto. Formować kulki, lekko je spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie w środku.

2. Wrzucać kluski na wrzącą, osoloną wodę. Od wypłynięcia gotować 2 minuty na małym ogniu. Podawać polane posiekaną cebulą, przesmażoną na oleju.

Zobacz także:

Zwykły sok z buraka rozwiąże poważny problemInteria.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas