Reklama

Tradycyjne niemieckie lebkuchen

Składniki

  • 250 g mąki
  • 90 g zmielonych migdałów
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego i goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml płynnego miodu
  • 90 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Przygotowanie:

Mąkę, migdały, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszaj w misce. W garnuszku rozpuść masło i miód. Lekko przestudź i wlej do suchych składników.

Zmiksuj, aby nie było grudek, a następnie dodaj skórkę kandyzowaną i wymieszaj. Ciasto będzie się trochę lepić, ale nie dodawaj mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, aby zgęstniało.

Zwilż wodą dłonie i uformuj 30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i spłaszcz łyżką. 4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz pierniki przez 14-15 minut. Ostudzone, udekoruj lukrem.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy