Tradycyjne niemieckie lebkuchen

Składniki
- 250 g mąki
- 90 g zmielonych migdałów
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego i goździków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml płynnego miodu
- 90 g masła
- pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Przygotowanie:
Mąkę, migdały, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszaj w misce. W garnuszku rozpuść masło i miód. Lekko przestudź i wlej do suchych składników.
Zmiksuj, aby nie było grudek, a następnie dodaj skórkę kandyzowaną i wymieszaj. Ciasto będzie się trochę lepić, ale nie dodawaj mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, aby zgęstniało.
Zwilż wodą dłonie i uformuj 30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i spłaszcz łyżką. 4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz pierniki przez 14-15 minut. Ostudzone, udekoruj lukrem.
Zobacz także: