Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą
Składniki
- 1 kg mąki
- 3 op. drożdży suchych
- 130 g cukru
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 opakowanie
- cukru waniliowego
- 40 ml spirytusu
- 1/2 łyżeczki soli
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- konfitura
- 1 szklanka cukru pudru
- olej
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj mleko, cukier, jajko, żółtka, spirytus, cukier waniliowy i sól. Ciasto wyrabiaj przez 3 minuty. Dodaj roztopione i ostudzone masło i wyrabiaj je jeszcze 5 minut. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godz.
2. Ciasto podziel na 40 kawałków. Każdy rozpłaszcz na dłoni i nałóż łyżeczkę konfitury. Sklej ciasto i uformuj kulkę. Pączki przykryj i pozostaw do podwojenia objętości.
3. Usmaż pączki na oleju.
4. Do cukru pudru dodaj 3-4 łyżki gorącej wody, wymieszaj. Powstałym lukrem posmaruj pączki i posyp je skórką pomarańczową.
Zobacz również: