Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami
Podgrzybki, borowiki, kurki... Możesz je smażyć, dusić lub zapiekać. Są doskonałe jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs i warzyw.
Składniki: 25 dag kurek, 10 dag borowików, 10 dag podgrzybków (można dodać także kilka pieczarek), 3 łyżki masła, sól, pieprz, cukier, pęczek dymki, żółtko, po łyżeczce musztardy i octu winnego, 1/4 szkl. oleju, 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Grzyby starannie oczyść i pokrój je na mniejsze kawałki (jeśli kurki są bardzo małe, oczyszczone zostaw w całości). Na maśle usmaż grzyby na ładny, złotawy kolor, często je mieszając. Przypraw je do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś na patelni jeszcze przez około 5-10 minut, po czym zdejmij grzyby z ognia, ostudź.
Umyj dymkę, odetnij szczypiorek, a cebulki pokrój w talarki. Przygotuj sos: zrób własny "majonez": żółtko, ocet, musztardę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru utrzyj, stopniowo dolewając olej. Na koniec "majonez" wymieszaj ze śmietaną. Połącz z grzybami i dymką. Sałatkę dopraw solą oraz pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem i dowolnie udekoruj.
Składniki: cały kurczak (ok. 1,3 kg), 30 dag grzybów leśnych, cebula, jajko, 1/2 szkl. bułki tartej, 2 łyżki mielonych orzechów włoskich, 10 dag rodzynek, pęczek natki, sól, pieprz, mielona papryka, tymianek, olej; oraz 1,5 kg ziemniaków.
Przygotuj farsz: oczyść i pokrój grzyby. Grzyby i posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Przestudź, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, orzechami, rodzynkami i bułką tartą oraz jajkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Farszem nadziej umytego kurczaka. Zwiąż udka, otwór zepnij wykałaczkami.
Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i papryką, skrop olejem. Ułóż w piekarniku (temp. 200°C) i piecz przez ok. godzinę.
W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój wzdłuż na ćwiartki, wymieszaj z odrobiną soli, papryki, tymiankiem i 3 łyżkami oleju. Umieść w drugiej brytfance i piecz ok. 30 minut. Podaj do nadziewanego kurczaka.
Składniki: Na sos: 30 dag prawdziwków, cebula, szklanka bulionu warzywnego, pół szklanki śmietany 12 proc., łyżka mąki, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, koperek; na klopsy: 50 dag mielonego mięsa, kajzerka, pół szklanki mleka, jajko, 4 łyżki startego twardego żółtego sera, 2-3 łyżki mąki, 3-4 łyżki oliwy, suszone zioła: natka pietruszki, koperek, sól, pieprz.
Przygotuj sos: grzyby dokładnie oczyść, pokrój je na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, a następnie zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj grzyby, po czym smaż razem, aż puszczą "sok". Wtedy wlej bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Duś pod przykryciem 30 minut, często mieszając i dolewając w miarę potrzeby wodę.
Zrób klopsy: mięso mielone wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz startym żółtym serem. Masę mięsną przypraw następnie ziołami, solą oraz pieprzem. Uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie klopsy obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano.
Usmażone klopsy włóż do grzybowego sosu i duś razem pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dolej śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, zagotuj. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj np. z ziemniakami.
Składniki: 75 dag różnych grzybów (np. podgrzybków, kurek, borowików), 2 cebule, ząbek czosnku, pęczek dymki, 30 dag kolorowej papryki, 25 dag fasolki szparagowej, 3 łyżki masła, po łyżeczce curry oraz mąki, szklanka śmietany, po łyżce: sosu sojowego, miodu i oleju, sól, pieprz.
Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na kawałki. Obierz obie cebule i ząbek czosnku, posiekaj. Papryki przekrój wzdłuż. Usuń z nich środki z pestkami. Strąki opłucz i wraz z dymką potnij na kawałki. Fasolkę oczyść. Wrzuć do wrzącej, posolonej wody. Gotuj przez około 2-3 minuty. Starannie odcedź.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę oraz czosnek. Dołóż grzyby. Mieszając, smaż razem przez ok. 7 minut. Oprósz curry i mąką, zasmaż. Na patelnię wlej szklankę wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 8 minut. Dolej śmietanę. Dopraw do smaku sosem sojowym oraz miodem. Duś kolejne 5 minut.
Na drugiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane uprzednio warzywa (pokrojoną fasolkę, paprykę). Smaż ok. 6 minut, dołóż do grzybów. Podgrzej. Dopraw solą i pieprzem.
Składniki: 40 dag kurek, 3/4 szkl. śmietanki 30 proc., szkl. wybitych jajek, cebula, 1/2 szkl. zielonego groszku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kilka listków sałaty.
Cebulę obierz, a następnie dość drobno posiekaj, po czym zeszklij ją na maśle. Dodaj oczyszczone, umyte i osuszone grzyby (jeśli są duże - pokrój je) i przesmaż przez około 15 minut, a następnie przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Śmietanę wymieszaj dokładnie z roztrzepanymi jajkami, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj groszek (jeśli jest surowy - mocno go sparz), po czym ponownie wymieszaj.
Długą foremkę keksową wyłóż aluminiową folią. Wlej śmietanę wymieszaną z grzybami i groszkiem. Piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20 min (do ścięcia jajek). Podaj z ulubioną sałatą.