Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa
Można przyrządzić z niego nie tylko klasyczne kotlety z cebulką. Warto skusić się też na inne regionalne potrawy - pulpety, klopsy i pieczenie.
Składniki na 5 porcji: 60 dag mięsa mielonego, jajko, 10 bardzo małych różyczek kalafiora, duża cebula, 4 suszone pomidory wyjęte z zalewy olejowej, sól, pieprz, łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, 5 łyżek bułki tartej, olej do smażenia.
1. Różyczki kalafiora gotuj przez ok. 15 minut w posolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru (różyczki kalafiora powinny być lekko twarde). Wyjmij, osącz.
2. Cebulę obierz i drobno ją posiekaj, a następnie dodaj do mielonego mięsa, wbij jajko, dołóż 2 łyżki bułki tartej, posiekane pomidory oraz zioła. Dolej 3-4 łyżki zimnej wody. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Wyrób jednolitą masę.
3. Nabieraj małe porcje masy mięsnej i oblepiaj nią różyczki kalafiora, formując zgrabne kotleciki. Panieruj je w pozostałej bułce tartej, a następnie kładź na patelni, na rozgrzanym oleju.
4. Smaż kotlety z kalafiorami na rumiano ze wszystkich stron. Podawaj np. z ziemniakami z wody, z koperkiem oraz z sałatą.
Przygotowanie: 30 min.
Porcja: 390 kilokalorii
Składniki na 5 porcji: 70 dag mielonego mięsa, jajko, 1 kg marchewki, 2-3 łyżki śmietany 30 proc., szklanka wywaru mięsnego, duża cebula, pęczek natki pietruszki, 6 łyżek masła, 2 łyżki mąki, sucha bułka, szklanka mleka, sól, pieprz, olej do smażenia.
1. Marchewkę oczyść, obierz, po czym pokrój ją w grubą kostkę. Przesmaż ją lekko na 4 łyżkach masła, oprósz solą i pieprzem, zalej wywarem. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką przygotowaną z reszty masła i mąki. Na koniec dodaj śmietanę.
2. Gdy marchewka się dusi, przygotuj kotlety. Do mięsa dodaj namoczoną w mleku bułkę, posiekaną cebulę oraz jajko, a następnie dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju.
3. Marchewkę oprósz posiekaną natką pietruszki, wyłóż na talerz. Podawaj z kotletami, udekoruj natką pietruszki i np. orzechami. Jako dodatek serwuj ziemniaki lub pieczywo.
Przygotowanie: 30 min
Porcja: 420 kilokalorii
Składniki na 6 porcji: 50 dag mielonego mięsa drobiowego, najlepiej z indyka, 3 łyżki bułki tartej, jajko, pęczek świeżej natki pietruszki, 2 średnie marchewki, litr bulionu drobiowego, średniej wielkości cebula, sól, pieprz.
1. Marchewkę obierz, następnie wrzuć ją do gorącego bulionu i ugotuj. Wyjmij, po czym całkowicie przestudź. Chłodną pokrój w dość drobną kosteczkę.
2. Obierz cebulę, a następnie bardzo drobno ją posiekaj. Umyj, osusz i posiekaj połowę natki pietruszki.
3. Do mielonego mięsa drobiowego wbij jajko, dodaj bułkę tartą, pokrojoną marchewkę oraz posiekaną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Masę mięsną przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj 3-4 łyżki zimnej wody i wyrób wszystko na jednolitą masę.
4. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej małe pulpety. Wrzucaj je następnie ostrożnie do gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
5. Ugotowane pulpety wyjmij następnie z wywaru łyżką cedzakową. Podawaj je udekorowane świeżą natką. Jako dodatek serwuj pikantne sosy oraz ryż lub makaron.
6. Pulpeciki dobrze sprawdzą się nie tylko na ciepło, ale także jako przekąska na zimno - np. na imprezie. Będą wspaniale smakowały podane z gęstymi, ostrymi dipami i sałatkami.
Przygotowanie: 30 min
Porcja: 350 kilokalorii
Składniki na 4 porcje: 30 dag mięsa mielonego z indyka, 20 dag pieczarek, marchewka, cebula, jajko, łyżka bułki tartej, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 6 szklanek bulionu z kurczaka, 20 dag tartego sera, np. cheddar, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, olej do smażenia klopsów.
1. Przygotuj zupę: oczyszczoną marchew i cebulę pokrój w kosteczkę, po czym podsmaż je w garnku na maśle.
2. Pieczarki pokrój na średniej wielkości plasterki i dołóż do podsmażonej marchewki i cebuli, lekko przesmaż razem.
3. Następnie oprósz całość mąką i cały czas mieszając, wlewaj powoli bulion z kurczaka. Zagotuj, przykryj, po czym gotuj jeszcze na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.
4. Mięso wyrób na gładką masę razem z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zwilżonymi dłońmi uformuj małe klopsy. Na dużej patelni rozgrzej mocno olej, kładź na nim klopsy i usmaż je, mieszając, równomiernie na rumiano.
5. Do garnka z zupą dodaj starty ser, ogrzewaj, aż ser się roztopi, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe klopsy przełóż do zupy i od razu podawaj.
Przygotowanie: 30-40 min
Porcja: 300 kilokalorii
Składniki na 8 porcji: 80 dag mięsa mielonego, 4 jajka na twardo, jajko surowe, po 3 łyżki smalcu i bułki tartej, sól, pierz, papryka, majeranek, łyżka cebuli prażonej, bulion, marynowana papryka.
1. Mięso wymieszaj z surowym jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, cebulą prażoną (można ją przygotować samodzielnie lub kupić) oraz majerankiem, solą, papryką i pieprzem do smaku.
2. Połowę masy mięsnej rozsmaruj w natłuszczonej formie keksowej. Na niej ułóż jajka ugotowane na twardo. Przykryj resztą masy mięsnej. Polej łyżką stopionego smalcu i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C. W trakcie pieczenia polewaj resztą stopionego smalcu.
3. Gotową pieczeń polej bulionem (kilkoma dużymi łyżkami). Odstaw jeszcze na ok. 5-10 min do piekarnika. Następnie pieczeń ostudź. Wyjmij ostrożnie z formy i podawaj udekorowaną np. marynowaną papryką.
Przygotowanie: 35 min
Porcja: 400 kilokalorii
Składniki: 50 dag mielonej łopatki, cebula, jajko, 3 łyżki bułki tartej, łyżka masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pęczek koperku, 3 szkl. bulionu warzywnego, śmietana, 2 łyżki mąki.
1. W dużej misce wyrób mięso z drobno posiekaną, podduszoną cebulą, bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami.
2. Uformuj pulpety. Ugotuj je w bulionie, 15 min od wypłynięcia. Wyjmij. Śmietanę rozrób z mąką, dodaj łyżkę wywaru.
3. Do wywaru dodaj posiekany koper, gotuj 5 min. Dodaj śmietanę, dopraw. Pulpety podgrzej w koperkowym sosie i podaj.