Obiad dobrze przemyślany
Czysta zupa z twarogowymi kluseczkami, pieczona pierś indyka i małe przekąski. Po takim lekkim obiedzie powinno jeszcze zostać miejsce na deser.
Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/4 kg fileta z piersi indyka, sól, pieprz, sok z cytryny, szałwia suszona, pęczek natki pietruszki, łyżka miodu, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 20 dag pieczarek, 15 dag żółtego sera, jajko, 2 łyżki bułki tartej, olej, suszona jarzębina do mięs, sałata, natka pietruszki i skórka z cytryny do dekoracji
1. W mięsie wytnij głęboką i dość szeroką kieszeń. Od wewnątrz natrzyj mięso solą, pieprzem oraz szałwią, skrop sokiem z cytryny, następnie odłóż w chłodne miejsce na godzinę. Pieczarek nie myj, jedynie je oczyść (jeśli są mocno zabrudzone, obierz ze skórki) i podobnie jak ser żółty pokrój w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj jak najdrobniej. Pieczarki skrop sokiem z cytryny i podsmaż na oleju, aby odparowała z nich woda, a następnie przestudź.
2. Jarzębinę suszoną (ok. 1 łyżki) zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 20 minut.
3. Gdy pieczarki ostygną, wymieszaj je z serem żółtym, bułką tartą, natką i jajkiem. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem i nadziej nim kieszeń w mięsie, zepnij otwór. Całą pierś zwiąż, formując zgrabną pieczeń. Mięso umieść w brytfannie, posmaruj z wierzchu olejem, posyp osączonymi z wody owocami jarzębiny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 45-55 minut. 15 minut przed końcem pieczeń ostrożnie wysuń i posmaruj miodem połączonym z papryką i łyżką oleju.
4. Pieczeń podawaj na ciepło (pokrój ją na porcje tuż przed nałożeniem na talerz, gdy już nieco przestygnie) z sosem z pieczenia oraz z ziemniakami z wody.
Przygotowanie: 130 minut
Porcja: 330 kilokalorii
Składniki na 4-6 porcji: korpus dużego kurczaka, duże udko (tzw. ćwiartka), po 2 marchewki i pietruszki, młody seler, cebula, liść białej kapusty, młody por, sól, pieprz czarny mielony oraz ziołowy, listek laurowy, 20-30 dag twarogu, żółtko, łyżka mąki ziemniaczanej, po łyżce siekanej bazylii i natki
Ewentualnie: gotowy bulion drobiowy z natką pietruszki, natka do dekoracji
1. Korpus z kurczaka i udko dokładnie umyj, zalej 2-3 litrami zimnej wody. Wywar gotuj na wolnym ogniu, co pewien czas usuwaj szumowiny. Gdy przestaną się zbierać, dodaj obrane i oczyszczone warzywa (w całości), opaloną na ogniu cebulę, listek laurowy. Dopraw solą i pieprzem, zwiększ nieco ogień i gotuj wywar ok. godziny bez przykrycia. Po kwadransie zmniejsz płomień do minimum. Po 30 min gotowania możesz dodać przyprawę w postaci bulionetki.
2. Gdy rosół będzie się gotował, przygotuj kluseczki twarogowe z ziołami. Twaróg mocno odciśnij, przełóż do miski. Następnie połącz go z mąką ziemniaczaną, żółtkiem, siekanymi ziołami i dopraw do smaku solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Mieszaj składniki, aż utworzą zwartą masę.
3. Dwiema łyżeczkami formuj kluseczki i wrzucaj na wrzątek, chwilę gotuj, a następnie wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na sito, by osączyć z nadmiaru wody. Rosół podawaj z ostudzonymi kluseczkami, udekorowany natką oraz marchewką pokrojoną w ozdobne plasterki.
Przygotowanie: 80 minut
Porcja: 300 kilokalorii
Składniki na 20 sztuk:
Na babeczki: 30 dag mąki, 15 dag zimnego masła, 2-4 łyżki zimnej wody, szczypta soli, 2 żółtka, tłuszcz do posmarowania foremek
Na pastę łososiową: 20-30 dag wędzonego łososia, sól, pieprz, zielone oliwki nadziewane papryką (można je zastąpić czarnymi oliwkami), cytryna, pęczek koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 20 dag naturalnego kremowego serka lub serka mascarpone
Ewentualnie: szczypta mielonej gałki muszkatołowej oraz imbiru
1. Ze składników na babeczki zagnieć kruche ciasto. Mąkę posiekaj z masłem, dodawaj po odrobinie zimnej wody oraz żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na 30 min.
2. Ciastem wylepiaj posmarowane tłuszczem foremki na babeczki (20 sztuk). Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 190° C ok. 20 minut. Gdy ostygną, wyjmij babeczki z foremek.
3. Przygotuj farsz: szczypiorek i pół pęczka koperku posiekaj (resztę odłóż do dekoracji). Z połowy cytryny wyciśnij sok, drugą połówkę pokrój w ćwierćplasterki. Zmielonego łososia połącz z serkiem, koperkiem i szczypiorkiem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą (ewentualnie dodaj szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej). Masę przełóż do szprycy, wypełniaj nią babeczki. Udekoruj oliwkami, kawałkami cytryny oraz koperkiem.
Przygotowanie: 70 minut
Porcja: 290 kilokalorii
Składniki na 4-6 porcji: słoiczek selera konserwowego pokrojonego w paski, duży słoik majonezu, duża puszka kukurydzy, 6 jajek, puszka ananasa, 2 puszki tuńczyka, 3 jabłka, 35 dag sera żółtego
Ponadto: jedna duża szklana salaterka lub kilka mniejszych, pomidorki koktajlowe oraz koperek do dekoracji
Ewentualnie: 2 ząbki czosnku, 30 dag szynki, puszka groszku konserwowego, po strąku żółtej i czerwonej papryki
1. Selera, ananasa i kukurydzę osącz na sicie. Tuńczyka wyjmij z puszki, lekko osącz i rozdrobnij widelcem. Jajka ugotuj na twardo z odrobiną soli. Gotuj je nie dłużej niż 8 minut. Gdy ostygną, obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kostkę. Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podobnie jak ser żółty.
2. W naczyniu szklanym układaj warstwami składniki, każdą warstwę przekładaj majonezem. Aby ożywić sałatkę, można jeszcze dodać warstwę groszku, kolorowych papryk oraz szynki pokrojonej w niewielką kosteczkę. Smak sałatki zaostrzy czosnek, który wcześniej przeciśnij przez praskę i połącz z majonezem. Ostatnią warstwą sałatki powinien być majonez.
3. Gotową sałatkę udekoruj pomidorkami, koperkiem, kukurydzą oraz wiórkami sera. Podawaj w szklanym naczyniu. Składniki sałatki wymieszaj dopiero tuż przed nałożeniem na talerz.
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 240 kilokalorii
Świat i Ludzie 19/2012