Tradycyjny bigos
Przepis na tradycyjny, polski bigos.

Składniki
- 250 g kiełbasy wiejskiej
- 200 g boczku wędzonego
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżka masła
- 20 g suszonych namoczonych grzybów
- woda z namaczania grzybów
- 5 suszonych śliwek
- 400 g kiszonej kapusty
- łyżka koncentratu pomidorowego
- jabłko
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i kiełbasę smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną. Po 15 minutach dodajemy namoczone grzyby, wodę z namaczania grzybów, suszone śliwki, starte jabłko, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość dusimy kolejne 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Gotowy bigos podajemy z pieczywem. Smacznego!