Reklama

Tradycyjny kapuśniak

Nasz organizm wciąż potrzebuje dodatkowych źródeł witamin. Kapuśniak może być rozwiązaniem.

Składniki

  • 50 dag kwaszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • pasternak
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • cebula
  • liść laurowy
  • 1/2 kg żeberek
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków

Włoszczyznę i pasternak oczyść i pokrój w drobną kostkę. Wlej 3 szklanki wody i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut.

Wrzuć pokrojone i umyte żeberka. Gotuj, aż będą miękkie.

W głębokim rondlu na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kapustę. Wlej wywar z warzyw i wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Całość gotuj na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Przed podaniem zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy