Tradycyjny klops z jajkiem

Przygotuj na święta coś pysznego, nawet jeśli nie wszyscy dojadą. Taka pieczeń będzie też pyszną wędliną po świętach.

Pieczeń można podawać na zimno lub na ciepło, najlepiej z sosami: estragonowym, grzybowym, koperkowym lub pieczeniowym
Pieczeń można podawać na zimno lub na ciepło, najlepiej z sosami: estragonowym, grzybowym, koperkowym lub pieczeniowym123RF/PICSEL

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 7 jaj
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, czerwony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotować 6 jaj na twardo. Wystudzić, obrać. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie.

2. Do mięsa dodać surowe jajko i posiekane czosnek, cebulę i natkę. Dołożyć odciśniętą bułkę i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Masę wyrobić. Na dnie wysmarowanej formy ułożyć gruby prostokąt z połowy masy. Na środku ułożyć jajka, jedno za drugim. Przykryć resztą masy, uklepać, zamknąć boki, formując owalną pieczeń.

3. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec przez 75 minut w temp. 180°C.

Zobacz także:

Pieczeń rzymskaStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?