Tradycyjny klops z jajkiem
Przygotuj na święta coś pysznego, nawet jeśli nie wszyscy dojadą. Taka pieczeń będzie też pyszną wędliną po świętach.

Składniki
- 80 dag mieszanego mielonego mięsa
- 7 jaj
- 12 plastrów boczku wędzonego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki oleju
- sól, czerwony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotować 6 jaj na twardo. Wystudzić, obrać. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie.
2. Do mięsa dodać surowe jajko i posiekane czosnek, cebulę i natkę. Dołożyć odciśniętą bułkę i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Masę wyrobić. Na dnie wysmarowanej formy ułożyć gruby prostokąt z połowy masy. Na środku ułożyć jajka, jedno za drugim. Przykryć resztą masy, uklepać, zamknąć boki, formując owalną pieczeń.
3. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec przez 75 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: