Reklama

Tradycyjny krupnik

Masz ochotę na porcję rozgrzewającej, pożywnej zupy? To prostsze, niż myślisz. Wypróbuj genialny przepis na tradycyjny krupnik.

Składniki

  • 250 g włoszczyzny
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1,5 l wody
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g ziemniaków
  • 40 g masła
  • sól
  • koperek
  • pietruszka

Sposób przygotowania:

Z namoczonych grzybów, umytych żeberek i warzyw ugotuj wywar, po godzinie gotowania przecedź. Ugotowane warzywa i grzyby pokrój w paseczki. Kaszę opłukaj, zalej zimną wodą, rozklej i dodaj 200 g masła. Na przecedzonym wywarze ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wywar połącz z kaszą, grzybami, jarzynami i żeberkami. Posól, dodaj resztę masła. Podawaj z koperkiem i pietruszką.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy