Trawa cytrynowa

Pokochaj zielone, długie pędy o jaśniejszych końcach, pachnące cytryną i grejpfrutem.

Trawa cytrynowa to jedna z podstawowych przypraw kuchni tajskiej
Trawa cytrynowa to jedna z podstawowych przypraw kuchni tajskiej123RF/PICSEL

Trawa cytrynowa jest wyszukaną przyprawą do mięs, wspaniale aromatyzuje desery, zupy, herbaty i sosy.Jak ją stosować?W kuchni wykorzystuje się głównie grubą część u nasady pędu, którą trzeba obrać jak pora, bowiem jest bardzo włóknista. Kroimy ją cieniutko bardzo ostrym nożem. Dodajemy kawałki trawy cytrynowej do potraw, a po ugotowaniu pozbywamy się ich, bo choć dodają potrawom smaku, jednak same nie są zbyt smaczne.Ze świeżą nutąTrawa cytrynowa świetnie podkreśla smak wołowiny. Mięso pokrój cienko na plasterki. Przypraw rozgniecioną szalotką, chili, czosnkiem, trawą cytrynową i sezamem. W tej zalewie mięso powinno chwilę "poleżakować". Potem nadaje się zarówno na grilla, jak i patelnię.

A może zrobisz kurczaka w cebuli w sosie cytrynowo-sojowym? Wcześniej mięso zamarynuj w sosie sojowym z solą i trawą cytrynową.Sposób na rybęTrawę wbij w mięso ryby i poczekaj, aż nasiąknie zapachem. Jeśli kupisz dzwonki, np. halibuta, natnij ją przy kręgosłupie, by dało się w nich umieścić kawałek trawy cytrynowej. Rybę przypraw i smaż jak zwykle.

Orientalna pikantna zupa tajska z trawą cytrynową
Orientalna pikantna zupa tajska z trawą cytrynową123RF/PICSEL

Pikantna zupa tajska

Przygotowanie: Najgrubszą część z jednej trawy cytrynowej drobniutko posiekać odrobinę zostawić do ozdoby. Pozostałe części naciąć i zmiażdżyć. Posiekać czosnek, imbir, pomidora i chilli. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać posiekane składniki, lekko posolić i razem lekko poddusić. Na to wrzucić krewetki i krótko przesmażyć. Dodać sos sojowy i rybny, pieprz i wszystko zalać gorącą wodą (1-1,5l). Gotować około 5 minut. Doprawić sokiem z cytryny. Duże kawałki trawy cytrynowej wyjąć. Posiekanymi - obsypać zupę tuż przed podaniem.