Trawa cytrynowa
Pokochaj zielone, długie pędy o jaśniejszych końcach, pachnące cytryną i grejpfrutem.
Trawa cytrynowa jest wyszukaną przyprawą do mięs, wspaniale aromatyzuje desery, zupy, herbaty i sosy.
W kuchni wykorzystuje się głównie grubą część u nasady pędu, którą trzeba obrać jak pora, bowiem jest bardzo włóknista. Kroimy ją cieniutko bardzo ostrym nożem. Dodajemy kawałki trawy cytrynowej do potraw, a po ugotowaniu pozbywamy się ich, bo choć dodają potrawom smaku, jednak same nie są zbyt smaczne. Trawa cytrynowa świetnie podkreśla smak wołowiny. Mięso pokrój cienko na plasterki. Przypraw rozgniecioną szalotką, chili, czosnkiem, trawą cytrynową i sezamem. W tej zalewie mięso powinno chwilę "poleżakować". Potem nadaje się zarówno na grilla, jak i patelnię.A może zrobisz kurczaka w cebuli w sosie cytrynowo-sojowym? Wcześniej mięso zamarynuj w sosie sojowym z solą i trawą cytrynową.
Trawę wbij w mięso ryby i poczekaj, aż nasiąknie zapachem. Jeśli kupisz dzwonki, np. halibuta, natnij ją przy kręgosłupie, by dało się w nich umieścić kawałek trawy cytrynowej. Rybę przypraw i smaż jak zwykle. Składniki na 4 porcje: 200 gram krewetek tygrysich, 2 świeże trawy cytrynowe, sok z połówki cytryny (lub więcej do smaku) 1,5 cm korzenia imbiru, 1-2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli, mały pomidor bez pestek, 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowy, łyżka sosu rybnego, pieprz do smaku, sól, opakowanie tajskiego makaron.Przygotowanie: Najgrubszą część z jednej trawy cytrynowej drobniutko posiekać odrobinę zostawić do ozdoby. Pozostałe części naciąć i zmiażdżyć. Posiekać czosnek, imbir, pomidora i chilli. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać posiekane składniki, lekko posolić i razem lekko poddusić. Na to wrzucić krewetki i krótko przesmażyć. Dodać sos sojowy i rybny, pieprz i wszystko zalać gorącą wodą (1-1,5l). Gotować około 5 minut. Doprawić sokiem z cytryny. Duże kawałki trawy cytrynowej wyjąć. Posiekanymi - obsypać zupę tuż przed podaniem.