Trawa cytrynowa
Pokochaj zielone, długie pędy o jaśniejszych końcach, pachnące cytryną i grejpfrutem.

Trawa cytrynowa jest wyszukaną przyprawą do mięs, wspaniale aromatyzuje desery, zupy, herbaty i sosy.
A może zrobisz kurczaka w cebuli w sosie cytrynowo-sojowym? Wcześniej mięso zamarynuj w sosie sojowym z solą i trawą cytrynową.

Pikantna zupa tajska
Przygotowanie: Najgrubszą część z jednej trawy cytrynowej drobniutko posiekać odrobinę zostawić do ozdoby. Pozostałe części naciąć i zmiażdżyć. Posiekać czosnek, imbir, pomidora i chilli. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać posiekane składniki, lekko posolić i razem lekko poddusić. Na to wrzucić krewetki i krótko przesmażyć. Dodać sos sojowy i rybny, pieprz i wszystko zalać gorącą wodą (1-1,5l). Gotować około 5 minut. Doprawić sokiem z cytryny. Duże kawałki trawy cytrynowej wyjąć. Posiekanymi - obsypać zupę tuż przed podaniem.