Trufle rumowo-czekoladowe
Pyszne pralinki domowej roboty.

Składniki:
200 g czekolady deserowej2 łyżki masła5 łyżek rumu100 g zmielonych migdałów150 g biszkoptów2 łyżki dżemu morelowego
Do dekoracji:łyżka cukru pudru100 g czekolady gorzkiej
Masło włóż do rondelka i podgrzej. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj rum, wymieszaj i ostudź.Biszkopty pokrusz. Dodaj je do masy czekoladowej, razem z dżemem i zmielonymi migdałami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na pół godziny do lodówki.Gorzką czekoladę włóż na 15 minut do zamrażalnika, po czym zetrzyj na wiórki na tarce o małych oczkach.Gdy masa lekko stężeje, formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.Każdą kulkę obtocz lekko w cukrze pudrze i wiórkach czekoladowych.Trufle ułóż w formie wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki.
Czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Desery"
