Składniki:
200 g czekolady deserowej
2 łyżki masła
5 łyżek rumu
100 g zmielonych migdałów
150 g biszkoptów
2 łyżki dżemu morelowego
Do dekoracji:
łyżka cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej
Masło włóż do rondelka i podgrzej. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj rum, wymieszaj i ostudź.
Biszkopty pokrusz. Dodaj je do masy czekoladowej, razem z dżemem i zmielonymi migdałami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na pół godziny do lodówki.
Gorzką czekoladę włóż na 15 minut do zamrażalnika, po czym zetrzyj na wiórki na tarce o małych oczkach.
Gdy masa lekko stężeje, formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtocz lekko w cukrze pudrze i wiórkach czekoladowych.
Trufle ułóż w formie wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki.
Czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Desery"