Reklama

Trufle w trzech kolorach

Składniki na 60 sztuk

  • 900 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 2–3 łyżki espresso
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • 60 g masła
  • szczypta chili w proszku
  • 50 g suszonego mango
  • 75 g kakao
  • 50 g wiórków kokosowych

1. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodajemy śmietankę oraz posiekane na kawałki masło. Mieszamy trzepaczką rózgową, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa truflowa. Następnie dodajemy szczyptę chili, likier pomarańczowy, kawę rozpuszczalną i espresso, mieszamy. Ostudzoną masę wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki.

2. Mango rozkruszamy na pył i przesypujemy na talerz. Na osobne talerze wykładamy wiórki kokosowe i kakao. Masę truflową wyjmujemy z lodówki. Łyżką nabieramy odrobinę masy i dość szybko formujemy nieduże kulki, których powinno wyjść 60. 

Reklama

3. 20 pralinek obtaczamy w kakao, kolejnych 20 w wiórkach kokosowych i ostatnie 20 w rozkruszonym mango. Część gotowych trufli wkładamy do małych papilotek i razem z pozostałymi wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziły.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy