Trufle w trzech kolorach

Składniki
na 60 sztuk
- 900 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 2–3 łyżki espresso
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- 60 g masła
- szczypta chili w proszku
- 50 g suszonego mango
- 75 g kakao
- 50 g wiórków kokosowych
1. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodajemy śmietankę oraz posiekane na kawałki masło. Mieszamy trzepaczką rózgową, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa truflowa. Następnie dodajemy szczyptę chili, likier pomarańczowy, kawę rozpuszczalną i espresso, mieszamy. Ostudzoną masę wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki.
2. Mango rozkruszamy na pył i przesypujemy na talerz. Na osobne talerze wykładamy wiórki kokosowe i kakao. Masę truflową wyjmujemy z lodówki. Łyżką nabieramy odrobinę masy i dość szybko formujemy nieduże kulki, których powinno wyjść 60.
3. 20 pralinek obtaczamy w kakao, kolejnych 20 w wiórkach kokosowych i ostatnie 20 w rozkruszonym mango. Część gotowych trufli wkładamy do małych papilotek i razem z pozostałymi wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziły.