Truskawkowa terrina
Takie desery zaspokoją chęć na słodycze nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Polecamy przepis na słodkie co nieco z truskawkami w roli głównej.
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj. 1/4 zmiksuj z połową jogurtu, resztę pokrój na plastry. Galaretkę rozpuść w 250 ml wody, pozostaw do ostygnięcia i zgęstnienia.
2. Pozostały jogurt lekko podgrzej i zdejmij z palnika. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie podgrzej ją, mieszając, by się rozpuściła (nie doprowadzaj do wrzenia). Powoli dodaj ją do ciepłego jogurtu, wymieszaj, lekko przestudź. Następnie połącz z masą truskawkową.
3. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do jogurtu z żelatyną dodaj kremówkę, w 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką, by składniki się połączyły.
4. Formę keksówkę wyłóż pokrojonymi w plastry truskawkami. Zalej tężejącą galaretką, schłódź. Następnie wylej masę truskawkową. Pozostaw na kilka godzin w lodówce. Posyp startą czekoladą.
Zobacz także: