Dania z truskawek
Truskawka to chyba najbardziej polski ze wszystkich owoców.
Tylko tu smakuje tak, jak powinna. To za takimi tęsknię najbardziej.
Kapryśne, uzależnione od pogody. Kiedy świeci słońce - ciemne i słodkie. Kiedy pada deszcz - wodniste.
Warto z nich korzystać, póki są.
Idealna na lato, lekka i orzeźwiająca sałatka. Komponuje się ją z ulubionych składników. Zamiast sera pleśniowego można użyć wędzonego twarogu albo kawałków upieczonego łososia. Doskonała z kieliszkiem białego wina albo cytrynową lemoniadą.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 2
Sos miodowo-cytrynowy:
- 4 łyżki oliwy z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3/4 łyżki jasnego miodu (akacjowego albo lipowego)
- sól i pieprz
Sałatka:
- mieszanka ulubionych sałat (rzymska, dębowa, masłowa), także endywia, radicchio
- szklanka pokrojonych, odszypułkowanych truskawek
- 100 g sera pleśniowego
- garść ziół (tymianek, mięta, cząber) oraz świeże maggi
- 2 łyżki świeżego słodkiego groszku
Przygotowanie:
1. Składniki sosu energicznie wymieszać w szklance.
2. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu.
3. Posypać pokruszonym serem, truskawkami, groszkiem i ziołami.
4. Podawać z sosem, który najlepiej wlać do niewielkich naczynek.
Smak dzieciństwa - zatopione w cieście kawałki truskawek, podane z cukrem pudrem, karmelem albo gęstą kwaśną śmietaną.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- łyżka roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- olej roślinny do smażenia
- 3/4 szklanki truskawek pokrojonych na cząstki
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać, połączyć z solą.
2. Jajka ubić z mlekiem i masłem, dodać pokruszone drożdże i wanilię, odstawić na 10 min.
3. Połączyć z mąką, dokładnie zmiksować.
4. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, przykrywając miskę ściereczką.
5. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
6. Dodać do ciasta truskawki. Następnie łyżką kłaść porcje ciasta na patelni, odwracając je, kiedy ich brzegi delikatnie się zrumienią.
7. Smażyć na złoto i szybko odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu.
8. Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem.
9. Podawać ze świeżymi truskawkami i (opcjonalnie, jeśli nie używamy cukru pudru) karmelem.
To bardziej deser niż ciasto. Już mały kawałek tej tarty zaspokoi głód na coś słodkiego. Idealna do popołudniowej gorzkiej czarnej herbaty. Najlepiej przygotować ją dzień przed planowanym podaniem, by słodko-słony karmel odpowiednio stężał.
Czas przygotowania: 60 minut plus kilka godzin na schłodzenie Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g ciemnego kakao
-1/4 łyżeczki soli
- 80 g masła
- 2 duże żółtka
- łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Masa z solonego karmelu:
- 230 g cukru
- 2 łyżki syropu kukurydzianego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (nie kamiennej!)
- 80 g masła pokrojonego w plastry
- 100 ml śmietany 36% (najlepiej UHT - unikniemy wówczas ryzyka zwarzenia)
- 400 g truskawek pokrojonych na połówki
- płatki soli, listki mięty
Przygotowanie:
1. Zagnieść ciasto na spód. Powinno być gładkie i plastyczne. Aby ułatwić sobie pracę, można skorzystać z malaksera (jak na zdjęciu) lub robota kuchennego.
Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, wtedy po upieczeniu nie będzie twarde. Jeśli jest zbyt suche, można dodać łyżkę śmietany.
2. Formę do tarty o średnicy 24-26 cm wylepić ciastem (spód i brzegi).
3. Wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podpiekać spód 20-30 min, aż będzie delikatnie chrupiący.
4. Upieczony całkowicie wystudzić.
5. W tym czasie przygotować karmel: na dużej patelni rozpuścić cukier, dodać syrop kukurydziany i sól. Na początku nie mieszamy cukru, zaczynamy to robić dopiero wtedy, kiedy brzegi zaczną się karmelizować. Trzeba wówczas pilnować masy, gdyż łatwo ją spalić (spalony cukier ma gorzki smak i nie nadaje się do dalszego wykorzystania).
6. Gdy na patelni pojawi się karmel, zestawić ją na chwilę z ognia. Dodać masło i szybko zamieszać, wlewać śmietanę (stopniowo, uważając, aby nie pryskała) i znów energicznie mieszać.
7. Delikatnie studzić.
8. Gotowym karmelem wypełnić upieczony i ostudzony spód tarty.
9. Wierzch oprószyć solą i ułożyć na nim truskawki, ozdobić listkami mięty.
10. Przed podaniem wstawić do lodówki, by masa stężała.
Eliza Mórawska, jedna z najpopularniejszych polskich blogerek kulinarnych. Z wykształcenia dziennikarka, pracowała w agencjach reklamowych. Od 2006 roku prowadzi bloga White Plate. Jest autorką książki kucharskiej "White Plate. Słodkie". W wolnych chwilach podróżuje po świecie, szukając kulinarnych szlaków, nowych składników i ludzi, którzy o nich opowiedzą. Wie, że przede wszystkim potrzeba nam dań szybkich i efektownych, ale przygotowanych z sercem. I takimi przepisami chce dzielić się z czytelnikami PANI. truskawkowe pole Fot. archiwum
Tekst, zdjęcia i stylizacja Eliza Mórawska
Zobacz także: Truskawkowe fakty i mity
PANI 6/2014