Reklama

Truskawkowe specjały

​Truskawki to wymarzone owoce do ciast i deserów - przełamią smak lekko mdłych kremów

Składniki

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • 600 g truskawek
  • 1 łyżeczka + 75 g cukru
  • 300 g śmietany kremówki
  • 400 g mielonego twarogu
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/4 torebki czerwonej galaretki
  • olej do posmarowania formy

1. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło stopić, przestudzić. Następnie wymieszać je z okruszkami ciastek. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować olejem. Spód i brzeg formy (do wysokości 1 cm) wylepić masą z ciastek. Wstawić do lodówki na 30 minut. 

2. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Zmiksować 100 g truskawek z łyżeczką cukru. Stopić 1/5 spęczniałej żelatyny, podgrzewając ją na bardzo małym płomieniu. Połączyć żelatynę z musem truskawkowym. Odstawić na 10-15 minut. 

Reklama

3. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg wymieszać z 75 g cukru i cukrem wanilinowym. Wlać mleko kokosowe. Pozostałą żelatynę stopić, podgrzewając. Przestudzić. Najpierw delikatnie połączyć ją z bitą śmietaną, potem dołożyć całość do masy serowej. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować 1/2 masy serowej, a potem 1/2 musu truskawkowego. Obie warstwy lekko przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Wyłożyć resztę masy serowej i musu truskawkowego. Przemieszać lekko widelcem. Wstawić do lodówki na noc. 

4. Galaretkę, np. truskawkową, rozpuścić według przepisu na opakowaniu, schłodzić. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki. Gęsto je ułożyć na wierzchu sernika. Posmarować tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy