Truskawkowe specjały
Truskawki to wymarzone owoce do ciast i deserów - przełamią smak lekko mdłych kremów
1. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło stopić, przestudzić. Następnie wymieszać je z okruszkami ciastek. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować olejem. Spód i brzeg formy (do wysokości 1 cm) wylepić masą z ciastek. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Zmiksować 100 g truskawek z łyżeczką cukru. Stopić 1/5 spęczniałej żelatyny, podgrzewając ją na bardzo małym płomieniu. Połączyć żelatynę z musem truskawkowym. Odstawić na 10-15 minut.
3. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg wymieszać z 75 g cukru i cukrem wanilinowym. Wlać mleko kokosowe. Pozostałą żelatynę stopić, podgrzewając. Przestudzić. Najpierw delikatnie połączyć ją z bitą śmietaną, potem dołożyć całość do masy serowej. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować 1/2 masy serowej, a potem 1/2 musu truskawkowego. Obie warstwy lekko przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Wyłożyć resztę masy serowej i musu truskawkowego. Przemieszać lekko widelcem. Wstawić do lodówki na noc.
4. Galaretkę, np. truskawkową, rozpuścić według przepisu na opakowaniu, schłodzić. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki. Gęsto je ułożyć na wierzchu sernika. Posmarować tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Zobacz także: