Reklama

Truskawkowo-miętowa pianka

Jeszcze tylko dekoracja z truskawek... i gotowe! Niezwykle prosty i szybki przepis na małe truskawkowo-miętowe co nieco. Zarówno jego smakiem jak i wyglądem można się rozkoszować już po około 20 minutach.

Składniki

  • 250 g świeżych truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 listki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g serka mascarpone
  • 20 g cukru pudru
  • 2 gałązki świeżej mięty

Sposób przygotowania: 

Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Miętę myjemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i siekamy. Miętę przekładamy do garnuszka, dodajemy 3-4 łyżki wody, dwie łyżki cukru i gotujemy 2-3 minuty, studzimy. 

Truskawki płuczemy, osuszamy, odkładamy cztery sztuki do dekoracji, a resztę przekrawamy na ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy 10 g cukru pudru, ostudzoną miętę i miksujemy na gładkie purée. 

Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 10 g cukru pudru, miksujemy. Stopniowo łączymy z żelatyną, serkiem mascarpone i musem truskawkowym, miksujemy na wolniejszych obrotach na gładką masę. 

Cztery pucharki płuczemy zimną wodą i do każdego przekładamy porcję musu. Truskawki przekrawamy na pół i dekorujemy nimi deser. Możemy go też ozdobić listkiem mięty lub bazylii.

Zobacz także:  

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: coś na słodko | mięta | truskawki | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy