Truskawkowo-miętowa pianka
Jeszcze tylko dekoracja z truskawek... i gotowe! Niezwykle prosty i szybki przepis na małe truskawkowo-miętowe co nieco. Zarówno jego smakiem jak i wyglądem można się rozkoszować już po około 20 minutach.
Sposób przygotowania:
Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Miętę myjemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i siekamy. Miętę przekładamy do garnuszka, dodajemy 3-4 łyżki wody, dwie łyżki cukru i gotujemy 2-3 minuty, studzimy.
Truskawki płuczemy, osuszamy, odkładamy cztery sztuki do dekoracji, a resztę przekrawamy na ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy 10 g cukru pudru, ostudzoną miętę i miksujemy na gładkie purée.
Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 10 g cukru pudru, miksujemy. Stopniowo łączymy z żelatyną, serkiem mascarpone i musem truskawkowym, miksujemy na wolniejszych obrotach na gładką masę.
Cztery pucharki płuczemy zimną wodą i do każdego przekładamy porcję musu. Truskawki przekrawamy na pół i dekorujemy nimi deser. Możemy go też ozdobić listkiem mięty lub bazylii.
Zobacz także: