Reklama

Trzy kapuśniaki

Zupa z kapusty na trzy sposoby - łagodny warzywny kapuśniak, aromatyczna kwaśnica na wędzonce i zupa z młodej kapusty. Wybierz swoją ulubioną.

Kapuśniak na kiszonej kapuście

Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 2 litry wody, 1 marchewka, korzeń pietruszki, pół selera, pól pora, 1 cebula, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 łyżki masła, 30 dag ziemniaków, 2 dojrzałe pomidory, kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia.

Przygotowanie: Gotujemy wywar warzywny (z selera, pora, pietruszki i marchewki) dodając pieprz, listek, ziele i troszkę soli. Gdy warzywa będą już miękkie kroimy je w kostkę i ponownie dodajemy do wywaru. Dodajemy też pokrojone ziemniaki i pomidory, całość przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki miękkie.

Kapustę odciskamy, kroimy i przesmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką na rozgrzanym oleju, dodajemy do wywaru, gotujemy jeszcze pół godziny. Zupę pododajemy oprószoną listkami natki pietruszki, ewentualnie z kleksem śmietany.

Reklama


Kwaśnica na wędzonce

Składniki: 50 dag dobrej bardzo kwaśnej kiszonej kapusty, 50 dag wędzonych żeberek, 20 dag boczku wędzonego, 2 litry wody, 1 marchewka, 1/2 małego selera, 1 cebula, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 łyżki skwarek, 30 dag ziemniaków, kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie: Gotujemy w wodzie żeberka dodając pieprz, listek, ziele i troszeczkę soli. Gdy żeberka są już prawie miękkie dodajemy tartą marchewkę i selera , kostkę ziemniaków oraz majeranek i kminek . Gotujemy do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną kapustę , gotujemy dalsze pół godziny. W tym samym czasie przesmażamy na złoty kolor na skwarkach posiekaną cebulę, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, a następnie wlewamy to wszystko do gotującej się zupy. Podajemy z chlebem.

Zupa z białej kapusty

Składniki: 50 dag białej kapusty, ok. 30 - 40 dag łopatki wieprzowej z kością (i/lub kiełbasy), 3 średnie marchewki, 3 średnie ziemniaki, łyżka masła, sól pieprz ziołowy, koperek.

Przygotowanie: Mięso i kiełbasę zalać wodą, posolić trochę i gotować przez około 40 minut. Kapustę oraz cebulę drobno posiekać. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane warzywa włożyć do gotującego się mięsa. Dodać łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym, gotować przez około pół godziny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, gotować, aż staną się miękkie. Posypać siekanym koperkiem.


Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: kwaśnica
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy