Reklama

Turczynka zdradziła, jak przygotować idealny doner kebab w domu

To nie tylko sposób na pyszny domowy kebab, którego składniki mamy pod całkowitą kontrolą, ale też doskonała metoda, by zawsze mieć pod ręką coś z czego w kilka minut możemy przygotować obiad.

Turecka blogerka Emine Demirci, zgromadziła na swoim instagramowym profilu Bera Tatlı Dünyası aż 1,5 miliona obserwujących. Nic dziwnego, można tu znaleźć sporo ciekawych pomysłów, a przepis na domowy doner kebab może zainteresować również polskiego odbiorcę. Kebaby są w naszym kraju bardzo popularne i można je kupić niemal na każdym rogu, ale osoby, które lubią być pewne składników znajdujących się w daniach, mogą pokusić się o wykonanie własnej wersji.

Doner, który proponuje Emine, ma też inną zaletę. Blogerka doprawia kawałki mięsa, a następnie formuje je w walec i zamraża. Wystarczy ostry nóż i w każdej chwili można odciąć z niego cienkie plastry, podsmażyć i podać w preferowanej formie: w bułce, tortilli lub na talerzu. To doskonały sposób, by w każdej chwili móc wyczarować efektowne i smaczne danie dosłownie w kilka minut.

Reklama

Składniki

  • 1 kg mięsa z kurczaka (piersi i udka bez kości)
  • 1 cebula
  • Dwie łyżki jogurtu greckiego
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki mielonego kminku
  • Łyżeczka mielonego pieprzu
  • Łyżeczka soli

Mięso pokroić w plastry i ponacinać.

Cebulę zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito. Do uzyskanego soku dodać jogurt, olej, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać.

Mięso umieścić w marynacie, odstawić na 2 godziny, by przeszło smakiem.

Przy pomocy folii spożywczej uformować mięso w walec i umieścić w zamrażalniku.

Z 1 kg uzyskamy 30 plasterków, co wystarczy na ok. 7 wrapów. Emine podaje swój kebab we wrapach z arabskich chlebków z dodatkiem warzyw i pikli.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy