Ucierane ciasto marchewkowe
Składniki
- 0,25 l olej
- 25 dag mielony biały ser
- 4 sztuki jajko
- 1 sztuka cukier waniliowy
- pół łyżeczki cynamon
- melisa lub mięta do dekoracji
- 25 dag mąka pszenna
- 3 czubate łyżki proszek do pieczenia
- 10 dag cukier puder
- 27,5 dag cukier
- 37,5 dag marchewka
- sól
- 10 dag mielone migdały
- 2 łyżki śmietanka kremówka
- 10 dag drobno posiekane migdały
1. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i szczyptę soli. Wlać olej, wbić jajka. Dobrze wymieszać mikserem. Do ciasta dołożyć startą marchewkę oraz migdały - posiekane i zmielone. Ponownie wymieszać.
2. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć przygotowane ciasto, wierzch wyrównać plastikową łopatką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia można przykryć ciasto kawałkiem pergaminu, aby się zbytnio nie przyrumieniło. Po wyjęciu z piekarnika nożem ostrożnie oddzielić ciasto od brzegu tortownicy. Pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. I dopiero wtedy wyjąć je z tortownicy. Twaróg utrzeć z kremową śmietaną i cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować listkami melisy cytrynowej.