Ucierane ciasto marchewkowe
1. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i szczyptę soli. Wlać olej, wbić jajka. Dobrze wymieszać mikserem. Do ciasta dołożyć startą marchewkę oraz migdały - posiekane i zmielone. Ponownie wymieszać.
2. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć przygotowane ciasto, wierzch wyrównać plastikową łopatką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia można przykryć ciasto kawałkiem pergaminu, aby się zbytnio nie przyrumieniło. Po wyjęciu z piekarnika nożem ostrożnie oddzielić ciasto od brzegu tortownicy. Pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. I dopiero wtedy wyjąć je z tortownicy. Twaróg utrzeć z kremową śmietaną i cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować listkami melisy cytrynowej.