1. Stopić 350 g masła. Do miseczki wsypać 500 g mąki, 250 g cukru oraz 2 torebki cukru wanilinowego. Dodać szczyptę soli. Wlać stopione masło, rękoma zagnieść kruszonkę. Wstawić ją do lodówki.
2. W drugiej miseczce utrzeć 250 g masła z 200 g cukru i jedną torebką cukru wanilinowego. Masę wymieszać ze skórką otartą z cytryny i szczyptą soli. Ucierać mikserem 4-5 minut. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Dodawać mąkę ziemniaczaną oraz pozostałą mąkę pszenną przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
3. Na spodzie blachy rozsmarować ciasto. Łyżką nakładać na nie niewielkie porcje marmolady morelowej. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 30 minut.
4. Ciasto wystudzić. Poprószyć cukrem pudrem i - ewentualnie - udekorować kleksami bitej śmietany.