Uda i filety w imbirowej marynacie
Przygotowanie:
Imbir obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, pokrój w kosteczkę. Imbir, czosnek i chili wymieszaj z 150 ml oleju i sokiem z limonki.
Mięso umyj, osusz. Każde udko pokrój na 2 części. Pokrojone udka i filety włóż do miseczki. Polej marynatą imbirową, dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane uda i filety wyjmij, oczyść z kawałeczków imbiru, czosnku i chili. Marynatę zachowaj. Mięso ułóż na blasze. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35-40 minut.
Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w plasterki lub posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, wymieszaj z ogórkami. Ocet winny utrzyj z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Polej tym ogórki z cebulą. Odstaw na 30 minut.
Jogurt przypraw pieprzem i solą. Odłożoną marynatę wymieszaj z syropem klonowym lub miodem. Posmaruj nią mięso ok. 5 minut przed wyjęciem z pieca. Upieczone mięso posyp sezamem. Podawaj z jogurtem oraz sałatką ogórkową.
Zobacz także: