Reklama

Uda i filety w imbirowej marynacie

Składniki

  • kawałek (ok. 40 g) korzenia imbiru
  • sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 150 ml + 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 4 udka kurczaka (po ok. 150 g)
  • 4 filety z piersi kurczaka (po ok. 125 g)
  • 1 ogórek D 1 cebula
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki sezamu (czarnego i białego)
  • 3-4 łyżki syropu klonowego albo płynnego miodu
  • sałata do dekoracji

Przygotowanie:

Imbir obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, pokrój w kosteczkę. Imbir, czosnek i chili wymieszaj z 150 ml oleju i sokiem z limonki.

Mięso umyj, osusz. Każde udko pokrój na 2 części. Pokrojone udka i filety włóż do miseczki. Polej marynatą imbirową, dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane uda i filety wyjmij, oczyść z kawałeczków imbiru, czosnku i chili. Marynatę zachowaj. Mięso ułóż na blasze. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35-40 minut.

Reklama

Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w plasterki lub posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, wymieszaj z ogórkami. Ocet winny utrzyj z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Polej tym ogórki z cebulą. Odstaw na 30 minut.

Jogurt przypraw pieprzem i solą. Odłożoną marynatę wymieszaj z syropem klonowym lub miodem. Posmaruj nią mięso ok. 5 minut przed wyjęciem z pieca. Upieczone mięso posyp sezamem. Podawaj z jogurtem oraz sałatką ogórkową.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy