Uda i filety w imbirowej marynacie

Składniki
- kawałek (ok. 40 g) korzenia imbiru
- sól
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 150 ml + 2 łyżki oleju
- 5 łyżek soku z limonki
- 4 udka kurczaka (po ok. 150 g)
- 4 filety z piersi kurczaka (po ok. 125 g)
- 1 ogórek D 1 cebula
- 3-4 łyżki octu winnego
- szczypta cukru
- pieprz
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki sezamu (czarnego i białego)
- 3-4 łyżki syropu klonowego albo płynnego miodu
- sałata do dekoracji
Przygotowanie:
Imbir obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, pokrój w kosteczkę. Imbir, czosnek i chili wymieszaj z 150 ml oleju i sokiem z limonki.
Mięso umyj, osusz. Każde udko pokrój na 2 części. Pokrojone udka i filety włóż do miseczki. Polej marynatą imbirową, dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane uda i filety wyjmij, oczyść z kawałeczków imbiru, czosnku i chili. Marynatę zachowaj. Mięso ułóż na blasze. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35-40 minut.
Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w plasterki lub posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, wymieszaj z ogórkami. Ocet winny utrzyj z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Polej tym ogórki z cebulą. Odstaw na 30 minut.
Jogurt przypraw pieprzem i solą. Odłożoną marynatę wymieszaj z syropem klonowym lub miodem. Posmaruj nią mięso ok. 5 minut przed wyjęciem z pieca. Upieczone mięso posyp sezamem. Podawaj z jogurtem oraz sałatką ogórkową.
Zobacz także: