Udka faszerowane
Dania z drobiu często goszczą na naszych stołach.
Przygotowanie:
Brokuł umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wsyp ½ łyżeczki soli, zalej zimną wodą. Zagotuj, gdy zaczną wrzeć zmniejsz ogień i gotuj około 10 min. Dodaj brokułowe różyczki, gotuj 10-15 min aż warzywa zmiękną. Odcedź je, włóż do garnka. Dodaj masło oraz mleko. Wymieszaj i rozdrobnij blenderem na purée. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Mięso umyj, osusz. Ostrym nożem usuń kości (pozostawiając tylko najdłuższą). W miejsce po usuniętych kościach włóż wystudzony farsz. Zepnij wykałaczkami. Oprósz solą i pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu skrop olejem. Piecz 40-50 minut w tem. 180°C.
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ciecierzycę opłucz, osącz na sicie. Groszek wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj około 5 min. Do miski włóż kaszę, ciecierzycę oraz wystudzony groszek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Skrop olejem lub oliwą.
Zobacz także: