Udka kurczaka ze słodką owocową nutą
1. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Udka kurczaka opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzej sklarowane masło. Smaż na nim udka przez 5-7 minut. Zdejmij z patelni.
2. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Oprósz ją przyprawą curry. Smaż dalej, mieszając, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy na patelnię ponownie włóż mięso. Podlej je bulionem. Doprowadź do wrzenia, a wtedy zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 45-55 minut.
3. Suszone owoce pokrój na kawałki. Dodaj je do kurczaka po 15-20 minutach gotowania. Migdały wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Rumień je, mieszając, 2-3 minuty. Przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia.
4. Ryż basmati ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Banany obierz, rozgnieć widelcem. Udka zdejmij z patelni. Do składników na patelni dodaj purée z bananów. Gotuj jeszcze 4-5 minut. Pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Ryż odcedź, wymieszaj z migdałami. Mięso serwuj z sosem z patelni oraz ryżem z migdałami. Przed podaniem danie posyp listkami mięty.
Zobacz również: