Udka w glazurze

Do mięs świetnie pasują także słodkie dodatki – owoce lub miód.

Udka w miodowej glazurze
Udka w miodowej glazurze123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki brandy lub whisky
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, alkoholem i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

2. Udka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 90 minut. W tym czasie obróć udka 2-3 razy, a w razie konieczności podlej wodą. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Zobacz także:

Jak zrobić kurczaka curry?Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas