Udka w glazurze
Do mięs świetnie pasują także słodkie dodatki – owoce lub miód.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, alkoholem i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
2. Udka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 90 minut. W tym czasie obróć udka 2-3 razy, a w razie konieczności podlej wodą. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Zobacz także: