Udka w glazurze z miodem i sosem sojowym

Wypróbuj ten przepis, jeśli szukasz pomysłu na eleganckie, ale łatwe do przyrządzenia danie z drobiu.

Jeśli korzeń imbiru jest mocno pofałdowany, łatwiej (i oszczędniej!) będzie ci go obrać nie nożem, ale łyżeczką do herbaty. Łyżeczką też możesz zetrzeć imbir na drobne wiórki.
Jeśli korzeń imbiru jest mocno pofałdowany, łatwiej (i oszczędniej!) będzie ci go obrać nie nożem, ale łyżeczką do herbaty. Łyżeczką też możesz zetrzeć imbir na drobne wiórki. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki brandy lub whisky
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Sposób przygotowania:

1 Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, brandy i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

2. Udka wyjmij z glazury i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 90 minut. W tym czasie udka 2-3 razy obróć, a w razie konieczności podlej wodą. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Zobacz także:

Kurczak tikka masalaInteria Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas