Udka w glazurze z miodem i sosem sojowym
Wypróbuj ten przepis, jeśli szukasz pomysłu na eleganckie, ale łatwe do przyrządzenia danie z drobiu.
Sposób przygotowania:
1 Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, brandy i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
2. Udka wyjmij z glazury i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 90 minut. W tym czasie udka 2-3 razy obróć, a w razie konieczności podlej wodą. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Zobacz także: