Ukraińskie smaki: Bogracz
Pierwszy raz spróbowałam tej przepysznej, ostrej zupy w ludowej restauracji (ukr. kołyba) w Karpatach.
Składniki:
1 kg wieprzowiny
100 g boczku
2 cebule
3 łyżki mielonej papryki
5 ziemniaków
2 pomidory
2 papryki
1 ostra papryczka
1 łyżeczka kminku
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
olej do smażenia
Przepis na 10-12 porcji
1. Boczek pokrój w kostkę i usmaż, żeby wytopić z niego tłuszcz.
2. Pokrój wieprzowinę w kostkę (ok. 2x2 cm).
3. Cebulę drobno pokrój i smaż, aż nabierze złocistego koloru.
4. Zmniejsz ogień, do cebuli dodaj sproszkowaną paprykę, pokrojoną ostrą paprykę, mięso, kminek.
5. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj trochę wody i duś na małym ogniu.
6. Kiedy woda wyparuje, możesz dodać jej nieco więcej, ale pamiętaj, że mięso ma się dusić, a nie gotować.
7. Obrane ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Smaż przez chwilę.
8. Dodaj wodę i gotuj przez ok. 15 minut.
9. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
10. Gęstość zupy możesz regulować ilością dodawanej wody.
Przed podaniem dodaj do zupy posiekany czosnek i natkę pietruszki.