Ulubione kotlety Polaków

Ta potrawa od lat króluje na polskich stołach. Jak przygotować wyjątkowe kotlety?

Wykorzystaj ręcznik papierowy. Smażone mięso odsączysz z tłuszczu na takim podkładzie
Wykorzystaj ręcznik papierowy. Smażone mięso odsączysz z tłuszczu na takim podkładzie123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk)
  • 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • sól
  • bulion warzywny
  • olej
  • Składniki na sos
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka curry
  • ostra, suszona papryka

Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wbij jajko, dolej 3 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki.

Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C.

Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.

Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. Całość wymieszaj, dopraw solą i ostrą, suszoną papryką.

Danie najlepiej podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

Zobacz także:

Test innowacyjnej suszarki materiały promocyjne
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?