Ulubione kotlety Polaków
Ta potrawa od lat króluje na polskich stołach. Jak przygotować wyjątkowe kotlety?
Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wbij jajko, dolej 3 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki.
Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C.
Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. Całość wymieszaj, dopraw solą i ostrą, suszoną papryką.
Danie najlepiej podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.
Zobacz także: