Urządzenia do gotowania na parze
Przygotowywane na parze potrawy są nie tylko zdrowe (podczas obróbki termicznej nie tracą cennych witamin i mikroelementów), ale też soczyste i delikatne.
Parowar - Składa się ze zbiornika na wodę oraz kilku pojemników na potrawy (nakładanych jeden na drugi). Para swobodnie się przez nie przemieszcza. Całość przykryta jest szczelną pokrywką. Cena od 90 zł.
Garnek do gotowania na parze - Składa się z dwóch lub trzech części: naczynia podstawowego, do którego wlewamy wodę, oraz nakładek przypominających sitka. Znajdują się one co najmniej 3 cm nad wodą, wkładamy do nich produkty. Cena: ok. 40. Można też kupić sam wkład za 25 zł i nakładać na różne garnki.
Kombiwar - Zasada jego działania zbliżona jest do piekarnika wyposażonego w termoobieg. Do gotowania wykorzystuje się strumień gorącego powietrza wytwarzany przez lampy halogenowe. Cena od 150 zł.
Torebki do gotowania na parze - Przystosowane są do mikrofalówki. Produkty wystarczy lekko doprawić, włożyć do torebki, a tę umieścić w kuchence mikrofalowej. Cena ok. 7 zł.
Piekarnik z funkcją gotowania na parze - Urządzenie łączy w sobie funkcje tradycyjnego piekarnika z możliwością gotowania na parze. Cena ok. 2000 zł.
Bambusowe sitko - Składa się z dwóch sitek i pokrywki o średnicy ok. 25 cm. Nakłada się je na naczynie z wrzącą wodą. Cena 50 zł.