W Japonii zajadają się nim na śniadanie. Chleb z Hokkaido upieczesz w domu

Japoński chleb przypomina chleb tostowy lub słodką bułkę
Japoński chleb przypomina chleb tostowy lub słodką bułkę123RF/PICSEL

Skąd chleb w Japonii?

Przepis na japoński chleb mleczny z Hokkaido

Japoński chlebek mleczny Hokkaido jest lekki i puszysty
Japoński chlebek mleczny Hokkaido jest lekki i puszysty123RF/PICSEL
  • zasmażka wodna tangzhong
  • 120 g mleka min. 3,2%
  • 7 g suchych drożdży
  • 30 g cukru + 1 łyżeczka do zaczynu drożdżowego
  • 15 g mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej tortowej (wysokobiałkowej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 60 g miękkiego masła
  1. Łączymy w misce przesianą przez sitko mąkę z cukrem, drożdżami i solą. Do suchych produktów dodajemy jajko, mleko i masło, a następnie całość mieszamy na jednolitą masę. W trakci wyrabiania dodajemy małymi porcjami zasmażkę wodną tangzhong. Ciasto na japoński chleb wyrabiamy przez kilka minut, a później przyrywamy folio spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
  2. Po wyrośnięciu ciasto należy zagnieść od góry i podzielić na sześć jednakowych części. Z każdego kawałka formujemy wałek, który rozwałkowujemy na prostokąt 20x13 cm i składamy dłuższymi brzegami do środka. Poskładane ciasto zwijamy w ślimaczka, a czynnoś powtarzamy z każdym wcześniej wydzielonym kawałkiem. Następnie wkładamy trzy lub sześć przygotowanych ślimaczków obok siebie (w zależności od długości blachy) w rynienkowej blaszce. Przed włożeniem ciasta należy wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Japoński chleb odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Gotowy chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to ok. 30 minut. Przed rozpoczęciem można posmarować wierzch japońskiego chlebka roztrzepanym jajkiem z łyżeczką mleka. Dzięki temu uzyska on w trakcie pieczenia złocisty kolor. 
Chleb kukurydzianyStyl.pl