Waniliowy placek owocowy
Ciasto możesz ozdobić lukrem cytrynowym.
Przygotowanie:
Żurawinę namaczamy w wodzie, żeby owoce dobrze napęczniały, a następnie osączamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny oraz masło i miksujemy. Dodajemy jajo i 2-3 łyżki wody. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i odstawiamy na 5-10 minut. Dobrze osączoną żurawinę łączymy z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aby wszystkie owoce pokryte były mąką. Wysypujemy je na znajdujące się w formie ciasto. Pieczemy 30-35 minut w 190ºC, do momentu, gdy boki i wierzch ciasta uzyskają złotobrązowy kolor.
Ciasto studzimy w otwartym piekarniku. Po wyjęciu z blachy i papieru do pieczenia możemy je udekorować paskami rozpuszczonej czekolady lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: